Flipped Classroom

”Flipped Classroom” – med eller utan IKT?

”Flipped Classroom” – kan vi gå bort från tekniken och fortfarande kalla det ”Flipped Classroom”?

Flip teaching is a form of blended learning which encompasses any use of Internet technology to leverage the learning in a classroom, so a teacher can spend more time interacting with students instead of lecturing. This is most commonly being done using teacher-created videos that students view outside of class time. It is also known as backwards classroom, reverse instruction, flipping the classroom, and reverse teaching.”

– Wikipedia

Begreppet ”Flipped Classroom” utvecklades i USA under slutet av 90-talet men har fått större spridning under slutet av 00-talet och början av 10-talet.

En central del av begreppet utgår från att man ersätter det traditionella undervisningsmetoderna i klassrummet med t.ex. videolektioner som eleverna har tillgång till hemifrån. Målet med detta är att frigöra tid för läraren att kunna fylla lektionerna med en annan typ av innehåll som kan individanpassas bättre till olika elever.

För en tid sedan var jag på ett EDCamp där ”Flipped Classroom” var ämnet. Med var lärare från många olika ämnesområden och jag upplevde att en stor del av tiden gick till att diskutera om man behöver använda IKT för att kalla det ”Flipped Classroom” eller om det räcker med att man låter eleverna t.ex. läsa en bok hemma, för att sedan diskutera det i klassrummet, och kalla det ”Flipped Classroom”.

Jag tycker att det finns en fördel med att begränsa sig till att använda begreppet ”Flipped Classroom” till när vi faktiskt använder oss av IKT. Den andra diskussionen spelar också en viktig roll. Hur fördelar vi elevernas arbetsbörda mellan hemmet och skolan? Detta är en fråga som kan diskuteras för sig utan att blanda in ”Flipped Classroom”-begreppet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s