Pedagogen

Undervisningsytor

Idag ägnar vi tid och intresse åt att titta närmre på olika undervisningsytor och Prezi. Här följer ett par användbara tips på olika digitala verktyg som vi använder/kan använda i vår undervisning.

Pen.io

Pen.io är ett verktyg för att snabbt skapa en egen hemsida där du kan lägga upp innehåll i form av bilder och text. Ett väldigt enkelt gränssnitt och hög användavänlighet gör att du på några sekunder kan lägga upp en bild, skicka en länk till en elev/kollega, som sedan kan se den bilden. Om du vill dela med dig av information genom en hemsida men inte vill lägga ner så mycket tid på att skapa en blogg är Pen.io ett mycket bra allternativ. Med ett klick har du skapat en egen hemsida som du sedan kan redigera och lägga till information på. Du drar snabbt över en bild från den egna datorn och kan sedan också skriva en längre text till bilden. Perfekt om du vill att alla ska ha t.ex. en viss information på deras datorskärmar under en presentation eller liknande.

Använd Google Chrome som webbläsare. Explorer fungerar tyvärr dåligt med Pen.io. För att komma igång behöver endast klicka på länken pen.io och sedan klicka vidare på ”create a new page”. Vill du se en enkel instruktionsvideo se här.

Wallwisher

Wallwisher är en variant av en anslagstavla och ett superenkelt verktyg för att snabbt skapa en visuell bild av allt från korta anteckningar, uppladdade bilder, youtube filmer och inbäddade dokument som t ex Powerpoint.

Wallwisher kan användas otroligt kreativt, för att tillexempel användas i presentationer eller under ett interaktivt seminarium  där fler kan dela sina idéer samtidigt. Verktyget är också lämpligt för elever inom t ex olika projektgrupper att tillsammans skissa upp idéer och tankar.

För att kunna spara din ”Wall” behöver du registrera namn och mejladress. När du är klar väljer du att dela den enkla URL adressen till dina deltagare.

Spaaze

Spaaze är ytterligare en variant av en virituell anslagstavla. Även här kan du snabbt och enkelt ladda upp anteckningar, youtubefilmer, dokument och bilder. Tillskillnad mot Wallwisher så är Spaaze dock mer anpassad för att kunna organisera ditt/ert innehåll. Med hjälp av s.k. ”hotspots” kan du markera valt innehåll och organisera detta avskilt på din ”Spaaze”. Du bjuder enkelt in kollegor/elever genom en intererad mejlfunktion. En nackdel med Spaaze är att gratis versionen är begränsad till 100 ”poäng”. Du bör dock mer än väl kunna använda gratisversionen till ett moment om 2-3 veckor…

Här en kort instruktionsfilm för den som önskar.

Weebly

Weebly är enkelt att använda för dig eller er i ämneslaget som snabbt vill skapa er en egen hemsida. Personlig utformning av din Weebly är möjlig genom färdiga mallar och val av olika funktioner som du snabbt kommer igång med hjälp av ”drag and drop” principen. Vill du använda pro-versionen med möjlighet att ladda upp ljudfiler, egna filmer, lösords skydda undersidor för tex enstaka klasser/elever samt få möjlighet att obegränsat ladda upp antal filer så hör av dig till David. Gratisversionen innehåller flertalet funktioner och kan förslagsvis komma till användning för elever att använda.

Här hittar du en kort instruktionsfilm. Vill du ha en något mer utförlig och hjälpande film så läs och titta gärna vad Morten Bastrup har gjort i sin undervisning. Här hittar du den Weebly sida som jag använde som demo.

Prezi

Prezi är ett verktyg för att presentera olika ämnen och information. Likt PowerPoint kan det användas väldigt effektivt för att göra olika presentationer. Fördelen med prezi jämfört med powerpoint är att man kan göra presentationerna visuellt mycket mer intressanta. Prezi har även väldigt många olika funktioner vilket gör att man kan leka och göra presentationerna mycket mer personliga och anpassade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s