Google / Pedagogen

Varför Google?

Under två dagar i juni kommer VRS och VRG Djursholm att flytta över sin digitala miljö till Google Apps for Education. Från att under flera års tid arbetat utifrån Microsoft produkter gör vi nu ett skifte. Varför gör vi nu detta? Hinner vi verkligen med detta under två dagar?

Givetvis finns det inte bara en anledning till att vi väljer att ändra vår digitala miljö och införa något nytt (som faktiskt kommer att ta tid och lite kraft i anspråk). Om jag ändå skulle försöka sammanfatta anledningen så får det bli Effektivisering och nya möjligheter. Låt mig utveckla något:

 • Samlade funktioner i ett konto – vi får möjlighet att samla vår digitala miljö bättre än idag. Google Apps kommer inte bara att ersätta en funktion utan flera: Live, Outlook, Skydrive, Sharepoint och Office.
 • Fokus på användaren – Google är i mycket högre grad än t ex Sharepoint intuitivt och användarvänligt. Istället för att stämma av och invänta att administrationen gör sitt jobb kan användaren komma igång snabbt och skapa digitala ytor själv. Mindre tid kommer att behöva läggas på IT-infrastrukturen i och med att nya appar/funktioner och säkerhetsuppdateringar sköts automatiskt (osynlig IT).
 • Molnbaserat och ökad tillgänglighet –  med Google sparas allt automatiskt i molnet. Det innebär att e-post, dokument, kalender och webbplatser kan nås, och redigeras, på nästan alla mobila enheter och surfplattor.
 • Kollaborativt – Google kan bidra till att effektivisera elev och lärares arbete. I realtid kan elever och lärare se varandras arbete framskrida utan att lägga ned onödig tid på att administrera i form av att e-posta, sortera och arkivera. I och med att de olika funktionerna med dokumentskapande (drive), socialt forum (google+) och e-post (gmail) är synkroniserade så möjliggör detta en effektivisering för de lärandesituationer som du skapar med dina elever.

Under två konferensdagar i juni får vi tid tillsammans att lära oss de delarna av Google kontot.  Dessa dagar kommer mer än väl fyllas av innehåll där vi tillsammans i storgrupp och i mindre konstellationer går igenom de olika funktionerna. Naturligtvis kommer vi också att behöva återkomma och repetera en del i augusti. Sommarlov har, med all rätt, sin effekt!

För att konferensdagarna ska kunna flyta på så har IT-rådet/IKT-gruppen samt admin och skolledning sedan årsskiftet varit påkopplade i Google miljön. Utöver detta så har många utav oss redan fått sina konton och hunnit kika runt.  På så sätt har vi en hel del erfarenhet att utgå ifrån samt att en hel del av de gemensamma dokumenten redan är överflyttade.

Preliminärt upplägg för våra konferensdagar

Dag 1:

VRG torsdag 13/6 respektive VRS fredag 14/6

 • Google Drive
 • Överföra dokument/mappar
 • Google +
 • Undervisningsytor

Dag 2:

VRG fredag 14/6 respektive VRS måndag 17/6

 • VRS/VRG Google site
 • Gmail och google kalender
 • Migrering av e-post

För dig som är nyfiken och redan nu skulle vilja veta mer om Google Apps så kan du läsa Googles egna  kortfattade beskrivningar av de olika verktygen här. Via denna länk får du tillgång till en rad olika inspelade webinarier av blandad kvalitet från olika lärosäten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s